De trap is misschien niet het eerste waar je aandacht naartoe gaat als je je huis gaat renoveren. Toch speelt de trap een belangrijk rol in de uitstraling van je interieur. Zeker als ‘ie midden in de kamer staat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een oude trap weer helemaal up to date te maken. Bijvoorbeeld door hem opnieuw te bekleden en te renoveren. Wij hebben enkele ideeën voor een nieuwe, moderne trap op een rijtje gezet!
Tapijt
Tapijt is de goedkoopste vorm van trapbekleding. Het is bovendien zacht, warm, en geluiddempend. Ideaal als je kinderen hebt die regelmatig van boven naar beneden stormen. Maar is tapijt niet een beetje ouderwets? Met tapijt beklede trappen hebben inderdaad een beetje stoffig (pun inteded) imago. Toch hoeft tapijt op de trap er niet gedateerd uit te zien, kijk maar:
Een open trap met individueel beklede traptreden geeft het geheel direct een luchtige uitstraling. De grijze kleur van dit tapijt past bovendien perfect bij de strakke tegels op de vloer. Wanneer de hele trap in z’n geheel wordt bekleed, zoals in onderstaand voorbeeld, spreken we van volledige stoffering. Dit is ideaal voor oude en beschadigde trappen, die je op deze manier volledig kunt camoufleren. Ook kun je het tapijt op de trap laten doorlopen op de vloer. Dit zorgt voor een rustige uitstraling, omdat de trap naadloos in het interieur overgaat. Het tapijt in het voorbeeld heeft door het geometrische patroon bovendien een hele moderne uitstraling. Bekijk meer foto’s van het herbekleden van deze trap hier.
Steentapijt
Vind je die industriële, betonnen trappen in veel nieuwe gebouwen en woningen ook zo stoer? Overweeg je trap dan te bekleden met steentapijt. Dit is een hars met heel veel steentjes, die op vrijwel elk oppervlak gesmeerd kan worden. Zowel de traptreden als de stootborden (de verticale oppervlakken) kunnen dus met steentapijt bekleed worden. Als het eenmaal droog is, ziet het eruit als steen of beton! Het heeft ook nog eens alle eigenschappen die je van trapbekleding mag verwachten: steentapijt is super duurzaam, in verschillende kleuren verkrijgbaar en slipbestendig. Ook is het goedkoper dan bekleden met hout, marmer of andere steensoorten.
Je kunt het steentapijt, net als normaal tapijt, ook doortrekken op de vloer, waardoor de trap compleet in het interieur opgaat.
Hout of laminaat
Het is niet geluiddempend en niet bepaald slijtvast, maar wel ontzettend mooi en tijdloos: een houten trap. Houten trapbekleding bestaat uit op maat gemaakte, massief houten planken, die over de bestaande traptreden geplaatst worden. Hout is prachtig sfeervol in een klassiek ingericht huis, maar doet het ook goed in een modern interieur.
Tussen deze gladde, witte muren vormt de houten trap een echte eyecatcher. Om het hout zo prachtig warmbruin van kleur te houden, is het wel noodzakelijk het met vernis te behandelen. Doe je dit niet, dan worden de meeste trappen na verloop van tijd grijzig van kleur – wat overigens ook heel mooi kan zijn!
Ben je de kleur toch zat? Dan is het ideale van een echt houten trap dat je hem kunt schuren en verven. Zo geef je ‘m gemakkelijk een compleet nieuw uiterlijk. Bovenstaande trap is flink gemoderniseerd door een donkergrijs likje verf. Maar door de leuning is de authentieke uitstraling toch behouden gebleven.
Als je een stenen trap hebt, kun je er ook voor kiezen alleen de treden van de trap met hout of laminaat te bekleden. Zo ontstaat een spannend contrast.
Welke soort hout je kiest, is afhankelijk van je wensen en je budget. Vurenhout is bijvoorbeeld relatief goedkoop en veelgebruikt, terwijl tropisch hardhout duurzamer, maar ook duurder is. Wie een iets kleiner budget heeft, kan de trap bekleden met laminaat. Dat heeft bovendien minder onderhoud nodig. Om kraken te voorkomen, is het belangrijk dat het hout precies op maat wordt gezaagd en strak geplaatst wordt. Het is dan ook aan te raden de bekleding door een professional te laten uitvoeren.
Leer
Een echt luxe uitraling creëer je met een leren trap. Leer is een van de nieuwste en meest exclusieve trends op trapgebied. Het is stoer en elegant tegelijk. Leren trapbekleding is geluiddempend en isolerend, en verkrijgbaar in verschillende natuurlijke tinten en structuren, afhankelijk van het soort leer. Meestal wordt buffelleer gebruikt, maar zelfs krokodillenleer is mogelijk. De kleuren variëren van bruin tot groen en grijs.
Leer heeft van nature bovendien ook al mooie kleurschakeringen. Bovenstaande trap is bekleed door GP Decor in prachtig gevlamd, bruin leer. Na verloop van tijd gaat leer steeds meer ‘leven’. Des te ouder de trap, des te mooier ‘ie wordt. Maar net als je leren schoenen en tassen moet je een leren trap wel af en toe onderhouden. Dit doe je door de trap met leervet in te smeren! Het is daarnaast belangrijk de randen goed tegen slijtage te beschermen. Dit wordt met op maat gemaakte beschermprofielen gedaan (zie onderstaande afbeelding).
Het met leer bekleden van een trap is arbeidsintensief vakwerk. Het spreekt dan ook voor zich dat je dit door een deskundig bedrijf moet laten doen. Het is niet goedkoop, maar je hebt dan wel jarenlang plezier van een chique, tijdloze trap.
Blauwstaal
Het wordt nog niet veel toegepast, maar blauwstaal is in opkomst! Blauwstaal is een soort staal dat in een hoogovenfabriek wordt platgewalst en vervolgens in de buitenlucht wordt ‘gerijpt’. Daarna wordt het met een speciale olie behandeld. Het is verre van goedkoop, maar een trap van blauwstaal vormt een echte blikvanger in je huis. Het materiaal heeft namelijk een schitterende, industriële uitstraling en een eindeloze levensduur.
Blauwstaal is altijd donkergrijs of zwart van kleur met een blauwige gloed. Het stoere staal combineert erg mooi met de natuurlijke uitstraling van leer en wordt daarom in trapbekleding ook wel met leer gecombineerd. De traptreden krijgen dan een leren bekleding en de stootborden worden in blauwstaal uitgevoerd.
Misschien denken we bij het opknappen van ons huis dus niet direct aan de trap, maar dat is een gemiste kans. Je loopt er dagelijks op naar boven en beneden, dus heb je er extra veel plezier van als ‘ie er weer piekfijn uitziet. Doe meer inspiratie op via onze artikelen met inspiratie voor de trap en diverse trapideeën. Wanneer ga jij de trap bekleden?
1 Comment
Open of dichte trap? - THESTYLEBOX
7 juni 2020 at 07:01[…] ook: Trap bekleden: ideeën voor een moderne trap Open trap dichtmaken Inspiratie: Diverse trap […]