THESTYLEBOX

Droomhuis Wonen

Een prefab woning als droomhuis


prefab woning notariswoning

Voor veel mensen is het een grote droom: een bouwkavel kopen en zelf een huis bouwen. Stel je voor, een droomhuis volledig naar eigen ontwerp, met die open keuken, een studio aan huis, dat overdekte terras of een zwembad in de tuin. Met een prefab woning komt die droom een stukje dichterbij, want prefab bouw is goedkoper dan traditionele bouw. Een prefab woning is tegenwoordig bovendien veel meer dan de krakkemikkige ‘kartonnendooswoning’ die we ons er vaak bij voorstellen. De kwaliteit van prefab woningen is de laatste jaren zoveel verbeterd dat ze vrijwel niet meer te onderscheiden zijn van traditioneel gebouwde woningen. En dat biedt perspectief als jij van plan bent je droomhuis te (laten) bouwen.

In dit artikel staan inspirerende voorbeelden van prefab woningen die Nederlandse bouwbedrijven ontwerpen en bouwen. Deze prachtige, vrijstaande woning is een goed voorbeeld van wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met prefab bouw. Dit is een zogenaamde notariswoning: een vorm van laagbouw met karakteristieke 19e-eeuwse elementen, zoals de symmetrische vensters met roedeverdeling. Dit ontwerp heeft een statige entree en een decoratieve sierlijst rondom de dakgoot. Als je een dergelijk huis ziet, zou je denken dat het er al honderd jaar staat, maar niets is minder waar. Dit type huis is door de grote hoeveelheid ruimte op de begane grond bijzonder geschikt voor een praktijk, bedrijf of studio aan huis. Zie jij je er al wonen?

Wat is een prefab woning?

Prefab is een afkorting van prefabricated. De naam zegt het dus eigenlijk al: een prefab woning wordt in een werkplaats of atelier ‘geprefabriceerd’. De aannemer levert alle grote onderdelen van de woning kant-en-klaar op het bouwterrein en zet de woning ter plekke als een soort bouwpakket in elkaar. Het skelet van prefab woningen kan van beton of hout gemaakt worden. Beton is ontzettend stevig, duurzaam en isolerend. Hout is eenvoudig te bewerken en biedt daardoor veel opties. Ook kan met hout door het lichte gewicht op bodems met weinig draagkracht gebouwd worden.

prefab woning in elkaar zetten

Het in elkaar zetten van een prefab woning als deze neemt veel minder tijd in beslag dan het traditioneel bouwen van een woning. De wanden zijn bijvoorbeeld al één geheel, inclusief de uitsparingen voor de ramen en – in sommige gevallen – de kozijnen en het glaswerk. Het dak komt meestal in panelen, maar kan ook als één geheel worden geplaatst. De vloeronderdelen worden, net zoals hier, op de bouwplaats aan elkaar bevestigd.

Prefab onderdelen

Het is ook relatief eenvoudig prefab onderdelen aan een bestaande woning toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dakkapel, balkon, aanbouw, garage, overkapping, of zelfs een kelder. Als de voorbereidende werkzaamheden ter plaatse zijn uitgevoerd, kan een dergelijk prefab onderdeel in één keer geplaatst worden.

Prefab dakkapel

prefab woning dakkapel

Het installeren van een prefab dakkapel hoeft maar één dag in beslag te nemen. De dakkapel wordt in een werkplaats volledig op maat gemaakt. De dakkapel beschikt voor de plaatsing dus al over ramen en dakbedekking. De plaatsing van de dakkapel kan vervolgens op een dag met mooi weer gepland worden. Het enige wat ter plaatse hoeft te gebeuren is een uitsparing in het dak zagen en de dakkapel met behulp van een hijskraan plaatsen en monteren. Het geheel wordt dezelfde dag nog waterdicht afgewerkt en opgeleverd. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het op de traditionele manier bouwen van een dakkapel, wat soms wel een week in beslag kan nemen.

Prefab aangebouwde garage

prefab woning aangebouwde garage

Voor een prefab aangebouwde garage zijn wat meer voorbereidende werkzaamheden noodzakelijk. Zo moet er bijvoorbeeld een fundering aangelegd worden, zodat de garage niet na verloop van tijd verzakt. Kleine garages kunnen echter ook in één geheel geleverd worden, waardoor de plaatsing relatief weinig tijd in beslag neemt en aantrekkelijk geprijsd is.

Prefab overkapping

prefab woning overkapping

Een onderdeel dat ook eenvoudig te plaatsen is en een waardevolle aanvulling op je huis vormt is een prefab overkapping. Hier is de overkapping aan de tuinkant geplaatst, zodat ook van de tuin genoten kan worden als het een beetje spettert of de zon juist te fel is. Een overkapping kan echter ook gebruikt worden om een carport te realiseren. Zo staat je auto altijd droog en beschermd. Een prefab overkapping wordt in een werkplaats gemonteerd en is binnen een dag geplaatst!

Voordelen prefab woning

Naast de toegenomen kwaliteit van de materialen en de mogelijkheden met prefab bouwen, heeft een prefab woning nog veel meer voordelen. Hierdoor wordt het een aantrekkelijk idee om je droomhuis prefab te laten bouwen!

Snelle bouw

Omdat alle onderdelen zoveel mogelijk in een werkplaats worden gefabriceerd, kost de bouw van een prefab woning ter plaatse heel weinig tijd. Als de fundering ligt, kan een prefab woning al binnen in twee dagen casco (water- en winddicht) worden opgeleverd! Hierdoor kan al gauw met het installatiewerk begonnen worden. In de afwerking gaat wel meer tijd zitten. Voordat een prefab woning volledig is afgewerkt en bewoonbaar is, verstrijken ongeveer zes weken. Dit is alsnog vele malen sneller dan mogelijk is met traditionele bouw. Een huis op traditionele wijze laten bouwen kan maanden in beslag nemen.

prefab woning schuurwoning

Een ruime schuurwoning als deze staat binnen enkele weken!

Nauwkeurig te plannen

Het feit dat een prefab woning in twee dagen al water- en winddicht is, maakt dat met de bouw maar heel weinig rekening met de weersomstandigheden gehouden hoeft te worden. Het weer kan traditionele bouw flink in de weg zitten en vertragen, maar daar heb je bij prefab bouw nauwelijks last van. Het bouwproces is daardoor relatief nauwkeurig te plannen en het risico op vertraging is minimaal.

Minder overlast voor omwonenden

Doordat het grove werk in korte tijd uitgevoerd is, hebben omwonenden minder overlast van de werkzaamheden. Er is geen sprake van een maandenlang af- en aanrijden van materiaal en geluidsoverlast door constructieactiviteiten.

Hoge en gestandaardiseerde kwaliteit van onderdelen

De onderdelen van de woning worden in een werkplaats onder ideale omstandigheden gefabriceerd. Dit zorgt ervoor dat de onderdelen altijd dezelfde, meest optimale kwaliteit hebben. Prefab woningen zijn daarom van een constante bouwkwaliteit.

Weinig personeelskosten

Vaak kan de aannemer verschillende onderdelen van een woning tegelijkertijd vervaardigen, of kan het personeel in de werkplaats aan onderdelen van meerdere woningen tegelijkertijd werken. Door deze concentratie van werkzaamheden is minder personeel en constructietijd nodig, waardoor de arbeidsuren en daarmee de kosten dalen.

Weinig verspilling

Het bouwproces van een prefab woning kan zodanig gepland en uitgevoerd worden dat een minimale hoeveelheid materiaal wordt verspild en zo efficiënt mogelijk wordt gewerkt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar drukt ook de kosten van de woning.

Veel ontwerpopties

De meeste bedrijven die prefab woningen bouwen hebben een aantal standaard woningtypen ontworpen waar je uit kunt kiezen. Maar voldoen deze typen niet aan je wensen? Dan zijn allerlei aanpassingen mogelijk. Zo kun je de indeling van de ruimtes veranderen, andere gevel- of dakbekleding kiezen, of prefab onderdelen toevoegen. Ook is het bij veel bedrijven mogelijk een geheel uniek ontwerp te laten maken.

prefab woning modern 

Deze modern prefab woning is een volledig uniek ontwerp, gebaseerd op het budget, de wensen en de eisen van de gelukkige eigenaars. Qua stijl is dit een heel ander huis dan de notariswoning aan het begin van dit artikel. Hieruit blijkt goed dat je met prefab bouw zeker niet aan een vaste stijl of een standaard ontwerp vastzit.

prefab woning gelijkvloers

Een veelvoorkomende eis die mensen aan hun droomhuis stellen is dat het geheel gelijkvloers is. Ook dat kan! Deze prefab bungalow heeft alleen een begane grond. Waar de slaapkamers en badkamer gesitueerd zijn kan je helemaal zelf bepalen.

Nadelen prefab woning

Elk voordeel heeft vaak ook z’n nadeel, en dat is bij prefab woningen ook het geval. Overweeg je een prefab woning te laten bouwen, overweeg dan de volgende nadelen.

Geen ruimte voor aanpassingen

Is de woning eenmaal ontworpen, dan is er weinig tot geen ruimte meer voor wijzigingen. Alle onderdelen zijn immers al op maat gemaakt. Het is daarom noodzakelijk het ontwerp tot in detail uit te denken. Hierbij moet met alles rekening gehouden worden: van de plaatsing van de vensters tot het aantal stopcontacten. Het is vaak ook lastig in de toekomst elektriciteitskabels of waterleidingen te verleggen.

prefab woning landhuis

Het is niet eenvoudig een groot landhuis als dit tot in de puntjes correct te ontwerpen. Een ervaren architect is daarom ook absolute noodzaak.

Machines en vervoer

De kant-en-klare onderdelen van een prefab woning zijn zo groot dat ze met een kraan moeten worden geplaatst. Als je speciale wensen hebt of een uniek ontwerp laat maken, dan loop je bovendien de kans dat voor specifieke onderdelen speciaal vervoer nodig is. Dit kan flink wat extra kosten opleveren.

Beperkingen

Alhoewel je veel keuze hebt wat betreft bouwstijlen en afwerking, is door het gebruik van prefab materialen wel sprake van een aantal beperkingen. Zo behoren ronde muren bijvoorbeeld niet tot mogelijkheden.

Wat kost een prefab woning?

De prijs van een prefab woning wordt grotendeels bepaald door de mate waarin massaproductie kan worden toegepast. Prefab rijtjeshuizen zijn bijvoorbeeld relatief goedkoop, omdat de uitvoerder van een dergelijk woonproject er meerdere van bouwt. Ook zijn de standaardwoningen van bedrijven die prefab bouwen aantrekkelijk geprijsd, omdat deze woningen maar één keer ontworpen hoeven te worden en vaak in veelvoud worden gerealiseerd. Wil jij een geheel eigen woning laten ontwerpen, dan zijn daar uiteraard meer kosten aan verbonden.

prefab woning afwerking

Ook de afwerking en kwaliteit van de gebruikte materialen is van invloed op de prijs. Je kunt een standaardtype prefab woning naar jouw wensen laten afwerken. De keuzes die je hierbij maakt, bepalen de prijs. Deze minimalistische prefab woning is op een opvallende manier met vergrijsde houten planken bekleed.

Duidelijkheid over de prijs

Omdat het ontwerp van een prefab woning zo gedetailleerd uitgewerkt moet zijn, kan de aannemer of architect de kosten van de woning vooraf wel heel nauwkeurig doorberekenen. Tijdens de bouw zullen bovendien weinig verrassingen ontstaan of wijzigingen worden doorgevoerd, waardoor je van tevoren goed weet waar je aan toe bent. Exclusief de prijs van de grond kun je ervan uitgaan dat een prefab woning ongeveer 25% tot 30% goedkoper is dan een traditioneel gebouwd huis. Prefab woningen zijn er bovendien al vanaf €180.000.

Een prefab droomhuis laten bouwen

Voordat je een prefab woning laat bouwen, moet je natuurlijk eerst een stuk bouwgrond aanschaffen. Controleer hierbij of je de grond voor woningbouw mag gebruiken. Als je eenmaal een kavel hebt, kan het ontwerpproces beginnen.

Architect

Schakel een architect in die gespecialiseerd is in prefab bouw. De architect kan op basis van het bouwkavel, je budget, je eisen en voorkeuren een bouwkundig uitvoerbaar ontwerp maken. Sommige bedrijven hebben een showroom waar je bepaalde standaardmodellen vooraf kunt bezichtigen. Zo krijg je een beetje een idee van hoe bepaalde materialen en ontwerpen er in het echt uitzien.

prefab woning ontwerp

Dit is een voorbeeld van een met de computer gemaakte ontwerptekening van een prefab villa, waarin alle details zijn opgenomen.

Vergunningen

Het ontwerp moet vervolgens aan de gemeente voorgelegd worden om een vergunning voor de bouw te krijgen. De gemeente verschaft deze vergunning op basis van de overeenstemming van het ontwerp met het bestemmingsplan. Dit proces kan 8 tot 14 weken in beslag nemen, waarna de goedkeuring ook nog 6 weken ter inzage moet liggen. Het aanvragen van een vergunning duurt in vele gevallen dus langer dan het daadwerkelijke bouwen van het huis!

Bouw

Als de vergunning binnen is, kan de aannemer aan de slag met de fundering (ter plaatse) en de woningonderdelen (in de werkplaats). Vaak fungeert een planner als de tussenpersoon tussen jou, de architect en de aannemer.

prefab woning bouwen

Hier is een aannemer aan het werk bij een reeks prefab rijtjeswoningen.

Casco vs. sleutelklaar

Ben je zelf handig en wil je een eigen bijdrage aan jouw droomhuis leveren, kies dan voor een casco-uitvoering. In dat geval voert de aannemer alleen de ruwbouw van de woning uit: de vloer, wanden en het dak, inclusief dakpannen, ramen en deuren. Wil je geen omkijken naar je nieuwe huis hebben? Kies dan voor een sleutelklaar huis. Een sleutelklaar huis beschikt over al het sanitair, het tegelwerk, de wand- en vloerafwerking. Daar kun je dus direct intrekken.

Jouw droomhuis

prefab woning inspiratie

En voor je het weet staat het resultaat er: jouw droomhuis! Wie weet heb je wel zoiets moois in gedachten als deze ‘lage-gootwoning’ op het platteland. Hopelijk heeft dit artikel je overtuigd van de veelzijdigheid van prefab bouwen. Ben je geïnteresseerd in deze alternatieve manier van woningbouw? Lees dan ook eens on artikel over containerwoningen.

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply