Niet voor niets is ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ een bekend spreekwoord, dat aangeeft dat je aan iemand die je direct kan meer hebt dan een vriend die niet in de buurt is. Goede buren zijn altijd fijn. Je hoeft er geen beste vrienden mee te worden, maar goed contact met de buren dragen absoluut bij aan je woongenot. Helaas zijn er ook mensen die een mindere relatie hebben met hun buren. Soms is het zelfs zó erg dat je van een burenruzie kunt spreken. Deze burenruzies ontstaan vrijwel altijd uit overlast. Zo kan je denken aan geluidsoverlast, bijvoorbeeld door ruzies of muziek, overlast door blowende buren of andere vormen van geuroverlast, of bijvoorbeeld een grote boom in de tuin. Maar hoe ga je met deze overlast van de buren om? Wij hebben 7 tips!
Inhoudsopgave
1. Wees altijd vriendelijk
Bij overlast van buren, ben je vrijwel altijd geïrriteerder. Je kan lichtelijk geïrriteerd zijn, maar soms kunnen de frustraties ook flink oplopen. De verleiding kan dan groot zijn om op een gefrustreerde manier reageren, door bijvoorbeeld op de muren te bonken, de muziek hard te zetten, of te schreeuwen. Tóch is het niet verstandig om dit te doen. Als jij gefrustreerd reageert, dan kan je daarop ook weer een gefrustreerde reactie terugverwachten, en dan zal je dus te maken hebben met een echte burenruzie. Dat lost natuurlijk niks op. Een belangrijke tip is om altijd vriendelijk te blijven. Je zult merken dat de buren ook sneller mee zullen werken.
2. Praat met je buren
Als je hebt besloten om contact op te nemen met je buren vanwege de overlast, dan is het verstandig om dit te doen door met ze te gaan praten. Gebruik vooral geen e-mail, brief, sms of Whatsapp. Een vriendelijk bedoelde boodschap kan namelijk heel anders overkomen. Wacht daarom af tot je ze een keer voor de deur tegenkomt. En als je niet kan wachten, bel dan gewoon even aan.
3. Gebruik de ik-vorm
Ook de manier waarop je het gesprek aangaat kan grote impact hebben op de uitkomst. Vermijd zinnen als ‘Je moet minder hard praten’ of ‘Je moet je muziek zachter zetten’, dan zullen je buren snel in de verdediging schieten. ‘Ik moet helemaal niks!. Probeer in plaats daarvan de ik-vorm te gebruiken om aan te geven dat je werkelijk last ondervindt. ‘Ik moet morgen vroeg werken, maar ik kan niet slapen door de harde muziek. Zou je het daarom iets achter kunnen zetten?’ De kans is dan véél groter dat je buren mee zullen werken. Zij blij, jij blij, allebei blij!
4. Samen sta je sterker
Heb je overlast van je buren? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige in de straat die er last van heeft. Neem daarom contact op met de andere buren om dat eerst te verifiëren. Als er inderdaad buren zijn die hetzelfde overlast ondervinden, dan is het een goed idee om gezamenlijk aan te kloppen. Het is immers een stuk lastiger om een klacht te negeren van meerdere buren dan alleen van jou.
5. Onafhankelijke bemiddelaar
Heb je bovenstaande vier tips al geprobeerd, maar niets heeft geholpen? Dan zou je ook nog hulp kunnen inschakelen van de politie, een bemiddelaar of een mediator. Vooral bij de laatste twee moet het eerst in overleg met de overlast bezorgende buren. Leg uit dat jullie zelf er niet uit zullen komen, dan dat het wellicht een goed idee is om hulp in te schakelen. Niets doen lost immers ook niets op. In heel veel gemeentes heb je buurtbemiddeling, getrainde vrijwilligers die op kunnen treden als bemiddelaar tussen buren bij overlast. Uit praktijk blijkt dat heel veel ruzies op deze manier opgelost worden.
6. Technische oorzaak
Overlast kan ook een technische oorzaak hebben. Misschien praten de buren helemaal niet zo hard, maar lijkt het hard doordat de muren en plafonds slecht of helemaal niet geïsoleerd zijn. Woon je in een huurhuis, dan moet de verhuurder het probleem oplossen. Heb je een oude woning, dan zijn er genoeg mogelijkheden om je huis beter tegen geluidsoverlast te beschermen. Wellicht kunnen de kosten met de buren gedeeld worden.
7. Naar de burgemeester of rechter
Heb je echt alles geprobeerd zonder resultaat? Dan is er nog één laatste actie die je kunt ondernemen. Je kunt namelijk bij de burgemeester of rechter een procedure starten. In 2017 is de ‘Wet aanpak woonoverlast‘ in werking getreden, die burgemeesters meer mogelijkheden geeft om iets te doen tegen mensen die overlast veroorzaken. De rechter kan de buren een boete opleggen of zelfs een huurcontract ontbinden. Dit wordt echter alleen serieus nemen als bovenstaande maatregelen reeds is toegepast. Daarnaast is het belangrijk dat je bewijs hebt van de overlast. Daarom is het aan te raden om een logboek bij te houden, waarin je alle data en tijden noteert van overlast. Beeld en geluidsmateriaal zijn ook altijd handig.
No Comments