THESTYLEBOX

Tuin & balkon inspiratie

Coniferen in de tuin


Wil jij coniferen in de tuin planten? Lees eerst deze pagina, want hier vind je alle informatie die je nodig hebt. Wat zijn coniferen eigenlijk? Welke soorten coniferen zijn er? Hoe groot kunnen ze worden? Zijn coniferen groenblijvers? Hoe moet je coniferen snoeien? Noem maar op. Lees snel verder!

coniferen in tuin

Wat zijn coniferen?

Laten we beginnen met het uitleggen wat coniferen zijn, want daar zijn nogal wat misverstanden over. Coniferen zijn planten met kegels. De zaden worden aan de buitenkant van hun kegels gedragen, wat ze botanisch classificeert als gymnosperms.

Bomen of heesters?

Zijn coniferen bomen, heesters? Een groot verschil tussen een boom en een heester, is dat een boom een stam heeft, terwijl een heester meerdere smalle stammen heeft – heesters, wat eigenlijk een benaming is van struiken, zijn verhoutende planten die vanaf de grond vertakken. Daarnaast zijn bomen vaak een stuk hoger dan heesters, en kenmerken met een smalle onderkant (de stam) naar een brede bovenkant (de takken met bladeren). Heesters daarentegen zijn laag en breed.

Coniferen kunnen zowel bomen als heesters zijn. Als een heester de kans krijgt om te groeien, kan deze uitgroeien tot een volwaardige boom met een stam. Maar als je een conifeer blijft snoeien, blijft het laag en breed, en zal het een heester blijven.

coniferen bomen heesters

Wat voor soorten coniferen zijn er?

Er zijn honderden soorten coniferen over heel de wereld, maar ze zijn lang niet allemaal verkrijgbaar in Nederland. Coniferen zijn er in verschillende maten en vormen, van miniaturen en dwergen tot compacte en middelgrote planten in vormen van slank en rechtopstaand tot laag en wijdverspreid. Zoals gezegd, als ze de kans krijgen kunnen de grootste coniferen uitgroeien tot meters hoge en brede bomen.

Reuzelevensbomen bijvoorbeeld kunnen zowel los of hagen in de tuin geplant wordt, en kunnen maar liefst acht meter hoog worden. De Thuja Brabant is een winterharde conifeer, die erg populair zijn in Nederland. Omdat ze maar liefst tien meter hoog kunnen worden, worden ze vooral vaak als tuinafscheiding in de tuin gebruikt. Wil je het liefst een lage conifeer in je tuin? Dan kan je de Californische Cyprus Stardust overwegen – een winterharde conifeer met een mooie gelige kleur, die zowel als een haag als een losse plant geplant kan worden.

De meeste coniferen zijn groenblijvers, waardoor ze erg geschikt zijn als tuinborder of als tuinafscheiding. Denk bijvoorbeeld aan de populaire groenblijvende Cupressocyparis leylandii, Taxus en Thuja Occidentalis. Er zijn echter ook bladverliezende coniferen die hun naalden in de winter verliezen, zoals de Japanse Lariks en de Watercipres.

soorten coniferen tuin

Blauwe haagconifeer ‘Columnaris’ via Haagplanten-heijnen.nl

Coniferen als tuinafscheiding

Zoals gezegd, zijn coniferen enorm populair als tuinafscheiding. Niet alleen omdat het groenblijvers zijn, en hierdoor heel het jaar door mooi blijven – omdat ze zo hoog en groot kunnen worden, zijn coniferen hagen ook een uitstekende beschutting tegen wind en privacy. Coniferen zijn dan ook veruit één van de meest populaire vormen van natuurlijke tuinafscheiding.

Hoewel coniferen hagen meestal aan tuingrenzen worden geplant, kunnen ze ook uitstekend als een soort scheidingswanden in een grotere tuin gebruikt worden. Onderhoud is wel een belangrijk punt. Omdat sommige coniferen echter extreem snel groeien, kunnen ze, als ze niet regelmatig worden gesnoeid, een grote ergernis vormen voor buren.

coniferen als tuinafscheiding

Conifeer in pot

Naast dat je coniferen als natuurlijke tuinafscheiding gebruikt en in de grond plant, is het absoluut ook mogelijk om een conifeer in een pot te laten groeien. Wat heel fijn is, is dat ze dan natuurlijk verplaatsbaar zijn. Wil jij ook een conifeer in een pot planten, zorg er dan voor dat je de juiste pot en grond kiest. Kies een pot die groot genoeg is voor je conifeer om een paar jaar in te groeien. Dit houdt in dat het groter is dan de pot waarin je hem hebt gekocht en in verhouding is tot de plant. Omdat je je conifeer om de paar jaar moet verpotten, raden we aan om voor een pot met rechte binnenzijden te kiezen. Op die manier is de kluit makkelijker eruit te halen als je het moet verpotten.

Kies voor potgrond nodig die aan de ene kant vocht goed kan vasthouden, maar tegelijkertijd ook goed gedraineerd is. Vermijd daarom gewone tuinaarde, en gebruik liever potgrond dat rijk is aan compost en andere organische materialen.

En tot slot is het belangrijk om coniferen die in een pot groeit voldoende water te geven en goed te bemesten – vooral tijdens warme en droge periodes.

conifeer in pot

Coniferen snoeien

Om ervoor te zorgen dat de coniferen in de tuin mooi en compact blijven, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien – vooral als de coniferen als tuinafscheiding worden gebruikt. Als een conifeer haag eenmaal is verwaarloosd en alle kanten opgroeit, is het een stuk uitdagender om hem weer in vorm te krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om coniferen te snoeien als er zieke of beschadigde takken aanwezig zijn, die op elk moment kunnen afbreken. Ook takken die elkaar kruisen of tegen elkaar aan kunnen wrijven, moeten worden afgesneden omdat ze een ingangspunt voor ziekten kunnen worden.

Coniferen snoeien

Als het gaat over het snoeien van coniferen, dan zijn er twee belangrijke vragen, namelijk wanneer moeten coniferen gesnoeid worden, en natuurlijk hoe je de coniferen moet snoeien. Wanneer je coniferen moet snoeien, hangt af van het groeipatroon van het type conifeer. Laat je hierin dus goed informeren.

Het is belangrijk om de coniferen na augustus niet meer te snoeien omdat ze dan kale plekken kunnen krijgen. Snoei ze ook niet bij te warm of te droog weer omdat de naalden dan bruin kunnen worden. Deze regels gelden voor alle soorten coniferen.

  1. Let bij het snoeien van coniferen of er vogelnesten erin zitten. Vogels broeden namelijk regelmatig in mooie groenblijvende coniferen.
  2. Gebruik een scherpe heggeschaar en maak scherende bewegingen.
  3. Zoek naar uitlopers en knip deze netjes terug.
  4. Om ervoor te zorgen dat alle takken van de coniferen voldoende licht krijgen, is het belangrijk om de coniferen in een kegelvorm te snoeien.
  5. Om te voorkomen dat de plant niet meer uitloopt, is het belangrijk om ze niet tot het kale hout te snoeien.
  6. In plaats van de meest brede en jonge uitlopers te snoeien, is het aan te raden om ze af te breken. Hiermee voorkom je dat de conifeer van binnen kaal wordt, en stopt met het in de lengte groeien.
  7. Na het snoeien, is het belangrijk om de coniferen genoeg water te geven en te bemesten.

Wil je zéker weten dat het snoeien van je coniferen op de juiste manier gebeurt, of heb je geen tijd om ze allemaal zelf te onderhouden? Coniferen snoeien is een taak die je ook heel gemakkelijke kunt uitbesteden aan een professionele tuinman of hovenier. Zij kunnen in een dagdeel (4 uur) een hele rij coniferen snoeien en goed in vorm krijgen. De kosten hiervoor liggen tussen €35 – €55 per uur.

Bekijk ook:
35x Schutting ideeën
20x Tuin ideeën
Verticale tuin

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply