THESTYLEBOX

Slaapkamer inspiratie

Altijd koud tijdens het slapen? Doe dit in je slaapkamer!


Heb jij het altijd koud tijdens het slapen? Op deze pagina vind je de beste tips voor in je slaapkamer, die helpen om het minder koud te hebben. Kijk snel verder en ga er vandaag nog mee aan de slag!

altijd koud tijdens slapen tips

Meerdere onderzoeken tonen aan dat het beter is om in een koele slaapkamer te slapen. Gedurende een periode van 24 uur piekt en daalt onze lichaamstemperatuur van nature. Onze interne temperatuur is meestal het hoogst in de vroege middag en het laagst rond 5 uur in de nacht. Als we in slaap vallen, koelt ons lichaam van nature af. Terwijl we ons lichaam helpen om sneller die lagere temperatuur te bereiken, stimuleren we een diepere slaap. Typisch, ongeveer één tot anderhalf uur voordat we in slaap vallen, begint ons lichaam zijn warmte van de centrale kern te verliezen. Bij gemiddelde en gezonde volwassenen heeft dit de neiging om meer gevoelens van vermoeidheid te veroorzaken. Deze fysiologische veranderingen vinden plaats lang voordat we naar bed gaan en meestal zelfs voordat we ons realiseren wat er aan de hand is.

Koeler slapen biedt verschillende gezondheidsvoordelen, en zou ook tot een betere nachtrust moeten leiden. Maar wat als je merkt dat je het altijd koud het tijdens het slapen, waardoor je eigenlijk niet comfortabel kunt slapen? Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. We raden aan om niet de verwarming hoger te zetten, omdat dit ook niet ten goede komt voor je gezondheid en nachtrust. Gelukkig zijn er andere maatregelen die je kunt treffen om het minder koud te hebben tijdens je slaap. Deze tips hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Dekbed

Een comfortabele nachtrust begint met het juiste beddengoed. Dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, gemeten met behulp van een systeem dat tog waarde wordt genoemd. Hoe hoger de tog-waarde, hoe warmer het dekbed zal zijn. Het is een goed idee om in de warmere zomermaanden een lagere tog-waarde te gebruiken en in de winter te ruilen voor een hogere tog-waarde. Dit zal helpen om je lekker warm te houden. Gebruik dikkere dekbedden gevuld met dons of een synthetische donsvervanger. Daarnaast kan je ook meerdere lagen overwegen. Gelaagdheid houdt meer lucht vast en isoleert beter tegen de kou. Een extra sprei of deken bovenop je dekbed zorgt voor een mooie extra laag isolatie en ingesloten lucht om je warm te houden.

warm dekbed winter

2. Kleed je aan

Wat voor nachtmode je draagt tijdens het slapen heeft absoluut invloed op hoe warm of koud je het hebt in bed. Zomerpyjama’s moeten gemakkelijk en luchtig zijn om je temperatuur ’s nachts te helpen reguleren, maar winterpyjama’s moeten dikker en warmer zijn en de warmte dicht bij je lichaam vasthouden. Stoffen zoals flanel, dat verwarmende eigenschappen heeft, en zwaarder katoen zijn perfect, aangezien ze ondanks hun dikte nog steeds ademend zijn. Als je het ’s nachts echt koud hebt, overweeg dan om te slapen met verwarmende bedsokken, die kunnen helpen als je last hebt van koude voeten.

3. Doe wat aan de tocht in de slaapkamer

Een koele slaapkamer is één ding, tocht is een heel ander ding – wat totaal niets met je gezondheid te maken heeft. Sterker nog, het is zelfs niet goed voor je om in de tocht te slapen. Goede raambekleding is daarom een must in elke slaapkamer – niet alleen om te zorgen dat je voldoende privacy hebt, en dat je niet elke ochtend ongewenst door de zon wordt gewerkt. Met de juiste raambekleding zorg je er ook voor dat je slaapkamer tochtvrij is tijdens het slapen. Kies voor gordijnen met een dikke stof en voering – deze hebben namelijk een goed isolerende werking. Zorg ervoor dat de ramen goed bedekt worden, en het liefst tot de vloer lopen.

altijd koud slapen tochtwerende gordijnen

4. Elektrische deken

Elektrische dekens bestaan al mega lang, en nog steeds zijn elektrische dekens erg populair. Dit is ook te danken aan de verbetering van de technologie en verbeterde veiligheidseisen. De elektrische deken wordt aangesloten op een stopcontact en verwarmt het bed voor voordat je erin stapt. Je kunt het zelfs de hele nacht gebruiken. Automatische timerfuncties zijn gebruikelijk, wat betekent dat je kunt bepalen wanneer de deken aan en uit gaat, zodat je niet oververhit raakt in bed.

5. Gebruik een kruik

Kruiken zijn niet alleen voor baby’s, ze kunnen ook een goed idee voor jou zijn, tegen de kou tijdens het slapen. Veel slapers houden van het gevoel de kruik tegen hun voeten te voelen en hun lichaam op te warmen vanaf de zolen naar boven. Anderen houden ervan om de kruik tegen hun buik te houden. Je hoeft ze overigens niet heel de nacht vast te houden – een kruik is ook ideaal om je bed voor te verwarmen. Vul ze met kokend water en plaats het onder de deken in bed, voordat je gaat slapen.

6. Een warm bad

Wist je dat een lekker warm bad nemen je kan helpen om sneller in slaap te vallen? Je denkt misschien dat dit niets te maken heeft met warm blijven in bed. Baden helpt eigenlijk om onze lichaamstemperatuur te reguleren, wat belangrijk is voor een goede nachtrust. Er is een hormoon genaamd melatonine – het slaaphormoon – dat wordt gewekt en dat je echt helpt om beter te slapen.

7. Plaats een vloerkleed in de slaapkamer

Vloerbedekking is tegenwoordig minder populair dan laminaat, PVC of een houten vloer in de slaapkamer. Hoewel dit soort harde vloeren erg mooi kunnen zijn, voelen ze natuurlijk een stuk minder warm dan tapijt. Daarom kan het een goed idee zijn om een vloerkleed in je slaapkamer te plaatsen. Een vloerkleed zorgt niet alleen voor een betere isolatie voor de slaapkamer, het voelt ook gewoon een stuk comfortabeler onder je blote voeten. En natuurlijk kunnen vloerkleden ook super mooi zijn.

altijd koud tijdens slapen vloerkleed slaapkamer

Bekijk ook:
10x Groen in de slaapkamer
20x Slaapkamer ideeën
Woning verduurzamen doe je zo!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

No Comments

Leave a Reply