THESTYLEBOX

Landelijk interieur Modern interieur Tuin & balkon inspiratie

6x Aandachtspunten + inspiratie voorbeelden voor als je een buitendouche in de tuin wilt installeren!


Een buitendouche in de tuin kan heel fijn zijn in de zomer. Ik ben daarom eens gaan rondvragen bij hoveniers en loodgieters over wat de mogelijkheden zijn als ik dat ook in mijn eigen tuin wil installeren. In dit artikel vind je de zes aandachtspunten die je niet over het hoofd moet zien!

Three Birds Renovations heeft deze super mooie vakantietuin in Ibiza stijl gerealiseerd met een fantastische buitendouche.
Three Birds Renovations heeft deze super mooie vakantietuin in Ibiza stijl gerealiseerd met een fantastische buitendouche.

Droom jij ook van een buitendouche in je tuin voor die heerlijke zomerse dagen? Het is niet alleen praktisch om je af te spoelen na een dag in de tuin of op het strand, maar het kan ook een luxe toevoeging zijn aan je buitenruimte. Maar voordat je de handen uit de mouwen steekt, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Van de locatie en waterafvoer tot de materialen en energie-efficiëntie – er komt meer bij kijken dan je misschien denkt!

Hieronder deel ik de zes belangrijkste aandachtspunten die je niet over het hoofd mag zien als je een buitendouche in je tuin wilt installeren.

Lees ook: 20x Tuin ideeën

1. Locatie van de douche

Voordat je begint met het installeren van een buitendouche, is het belangrijk om goed na te denken over de locatie. Waar ga je de douche plaatsen in je tuin? Het klinkt misschien simpel, maar het kan een wereld van verschil maken. Kies een plek die niet alleen praktisch is, maar ook fijn om te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een rustig hoekje, waar je voldoende privacy hebt, maar ook lekker van de zon kunt genieten. Houd er ook rekening mee dat het handig is om de douche dicht bij je huis te plaatsen, zodat je niet met een enorm lange waterleiding zit. Een plek met een stabiele ondergrond, zoals tegels of grind, is ideaal, zodat het water goed kan weglopen en je geen modderpoel creëert.

In deze tuin hebben ze een luxe buitendouche et voldoende privacy achterin de tuin geïnstalleerd.
In deze tuin hebben ze een luxe buitendouche et voldoende privacy achterin de tuin geïnstalleerd.

2. Waterafvoer

Een van de belangrijkste dingen waar je goed over moet nadenken bij het installeren van een buitendouche, is de waterafvoer. Het lijkt misschien een detail, maar als het niet goed geregeld is, kan het snel voor problemen zorgen. Je wilt natuurlijk niet dat al het water zich verzamelt rondom je douche, waardoor je tuin in een modderpoel verandert. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor een goede afvoer.

Vaak wordt aangeraden om een afvoerputje te plaatsen dat is aangesloten op het riool of een regenwaterafvoer. Dit voorkomt opstoppingen en zorgt ervoor dat het water snel en efficiënt weg kan lopen. Als je geen aansluiting op het riool hebt, kun je ook een oplossing met een septic tank of infiltratievoorziening overwegen. Vergeet niet dat het water dat uit je buitendouche komt vaak schoon is, dus het hergebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van je tuin kan ook een duurzame optie zijn.

buitendouche tuin afvoergoot tegels
Een afvoergoot zorgt ervoor dat het water snel wegstroomt en niet op de grond blijft liggen. Dit voorkomt plassen of poelen van water rondom de douche. | Fotografie: Shane Blue

3. Warm en koud water

Als je een buitendouche installeert, is het belangrijk om te beslissen of je zowel warm als koud water wilt hebben. Natuurlijk is koud water op een hete zomerdag heerlijk verfrissend, maar soms wil je ook wat warmer water, bijvoorbeeld voor een ontspannende douche na het tuinieren of voor het afspoelen na een dagje strand. Als je kiest voor zowel warm als koud water, moet je nadenken over de manier waarop je dit gaat aanleggen. De eenvoudigste optie is om een koude wateraansluiting aan te sluiten op je bestaande leidingwerk.

Wil je warm water? Dan heb je een extra aansluiting nodig voor de warmwatertoevoer, meestal van een boiler of door middel van een zonneboiler die het water verhit via zonne-energie. Een andere optie is het gebruik van een kleine doorstroomverwarmer, die alleen water opwarmt wanneer je het nodig hebt. Houd er rekening mee dat het iets meer werk en kosten met zich meebrengt om warm water aan te leggen, maar het is het zeker waard als je het hele jaar door kunt genieten van een fijne douche in je tuin.

Stoere koperen buitendouche met zowel koud als warm water, inclusief een klein kraantje.
Stoere koperen buitendouche met zowel koud als warm water, inclusief een klein kraantje.

4. Materialen voor de douche

Als je een buitendouche installeert, is de keuze van de materialen essentieel. Je wilt natuurlijk dat de douche niet alleen mooi is, maar ook goed bestand tegen de elementen. Denk hierbij aan de weersomstandigheden, zoals regen, zon en kou, die invloed kunnen hebben op de materialen die je kiest. Rvs of roestvrij staal is een populaire keuze voor de douchekop en leidingen, omdat het stevig en duurzaam is, en goed bestand tegen roest. Voor de vloer van je buitendouche zijn materialen zoals tegels, natuursteen of betonnen platen ideaal: ze zijn makkelijk schoon te maken, slipvast en kunnen goed tegen het water.

Ook hout kan een mooie, natuurlijke uitstraling geven, maar je moet er wel voor zorgen dat het behandeld is tegen water en rot, zodat het niet snel verslechtert. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor materialen die goed passen bij de stijl van je tuin en je huis, zodat de buitendouche mooi in het geheel opgaat. Denk dus niet alleen aan de praktische aspecten, maar ook aan de uitstraling – zo wordt je buitendouche een echte eyecatcher!

In deze tuin hebben ze de houten vlonders precies tussen de grote betonlook tegels verwerkt, zodat het water goed afgevoerd kan worden via een afvoer.
In deze tuin hebben ze de houten vlonders precies tussen de grote betonlook tegels verwerkt, zodat het water goed afgevoerd kan worden via een afvoer.

5. Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Bij het installeren van een buitendouche is het ook slim om na te denken over energie-efficiëntie en duurzaamheid. Zeker als je kiest voor warm water, is het goed om te overwegen hoe je energie kunt besparen. Een populaire optie is het gebruik van een zonneboiler. Deze systemen gebruiken de kracht van de zon om water te verwarmen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Je kunt ook overwegen om een doorstroomverwarmer te installeren, die alleen water verwarmt wanneer je het nodig hebt, in plaats van een boiler die continu warm water op voorraad houdt.

Als je water via het riool afvoert, is het ook een goed idee om na te denken over het hergebruiken van het water. Regenwateropvangsystemen kunnen een slimme manier zijn om water op te vangen en te gebruiken voor je buitendouche. Hierdoor gebruik je minder drinkwater en draag je bij aan een duurzamer tuinbeheer.

Deze tuin heeft een jacuzzi én een buitendouche!
Deze tuin heeft een jacuzzi én een buitendouche!

6. Onderhoud

Hoewel een buitendouche een geweldige aanvulling op je tuin is, komt er wel wat onderhoud bij kijken om hem in topconditie te houden. Doordat je douche buiten staat, heeft hij te maken met verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind en zon. Dit kan na verloop van tijd slijtage veroorzaken, dus het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de douchekop en het controleren van de waterleidingen op verstoppingen of lekkages. Als je een houten vloer hebt, is het goed om deze jaarlijks in te smeren met een waterafstotende olie om te voorkomen dat het hout gaat rotten of vervagen.

Ook de waterafvoer verdient aandacht: zorg ervoor dat deze niet verstopt raakt door bladeren of vuil. In de winter is het verstandig om de leidingen te laten leeglopen of vorstbescherming te installeren, zodat ze niet bevriezen. Door regelmatig onderhoud te doen, blijft je buitendouche niet alleen functioneel, maar ook een mooie en duurzame toevoeging aan je tuin.

De Ubbink Solaris kan gewoon aangesloten worden via de tuinslang.
De Ubbink Solaris kan gewoon aangesloten worden via de tuinslang.

Nog meer inspiratie voorbeelden

Vragen?

Het installeren van een buitendouche kan een geweldige manier zijn om van je tuin te genieten, maar het vraagt wel de nodige voorbereiding. Als je deze aandachtspunten in gedachten houdt, ben je goed op weg naar het creëren van een fijne en praktische doucheplek in de buitenlucht. Heb je nog vragen of wil je meer weten over het installeren van een buitendouche? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel, of stuur een bericht via het contactformulier. Ik help je graag verder!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    John
    18 augustus 2016 at 09:11

    Hallo,
    Heb je foto mbt de buitendouceh gezien; het gaat om de eerste. Deze past perfect in onze tuin, welke we op het moment aan het aanpassen zijn. De vlonder ligt er al, slangen zijn ook al gelegd. Ben nu op zoek naar de kraan en douchekop. Daarbij maak ik meteen wat aftap punten, om bevriezing van het geheel te voorkomen.

    Top!

    groeten,
    John van der Hoorn

  • Leave a Reply