Wil je een badkamer op zolder inrichten? Hoewel dit een heel goed en leuk idee kan zijn, komt er ook heel veel bij kijken. Daarom hebben we een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet. Succes!
Het creëren van een badkamer op zolder geweldige manier om gebruik te maken van de extra ruimte, die je eigenlijk als opslagplaats gebruikt voor van alles en nog wat. Vooral in een luxe master bedroom op zolder mag een ensuite badkamer natuurlijk niet ontbreken. Een ‘normale’ badkamer inrichten kan al best een uitdaging zijn, en dat wordt zelfs een stukje lastiger als je dat op zolder wilt doen. Maar als je het eenmaal hebt, dan wil je niet meer zonder. Maak het jezelf makkelijk en neem onze tips even op je gemak door.
1. De plek van de badkamer
De zolder is vaak een vrij grote ruimte, dus kan je helemaal zelf bepalen waar de badkamer wordt ingericht. Over het algemeen bevindt het hoogste gedeelte van de badkamer zich in het midden van de ruimte. Dat is dus de beste plek als je een badkamer met een lekker hoog plafond wilt.
Maar in de badkamer heb je ook te maken met leidingen. Waterleidingen maar ook afvoerleidingen waar het water mee afgevoerd kunnen worden. Je kunt heel veel geld besparen als je de nieuwe badkamer op zolder boven een bestaande badkamer of afvoerpijp plaatst. Op deze manier kan de badkamerleidingen worden aangesloten op bestaande leidingen, waardoor er minder nieuwe installaties nodig zijn.
2. Dakraam of dakkapel
Als je de badkamer in het midden op zolder creëert, dan is de kans groot dat de badkamer geen ramen heeft. En ramen zijn absoluut geen overbodige luxe, vooral niet in de badkamer. Daarom kan het een goed idee zijn om een dakkapel of een dakraam te laten plaatsen. Daarmee creëer je niet alleen natuurlijke lichtinval, maar heb je ook de mogelijkheid om de badkamer op een natuurlijke manier te ventileren. Met een dakkapel creëer je bovendien extra loopoppervlakte, wat uiteindelijk ook een meerwaarde oplevert voor je huis. Heb je niet zo’n groot budget? Dan kan je ook voor een dakraam gaat, wat absoluut een aanrader is op zolder.
3. Open badkamer
Als dakramen en dakkapellen geen optie zijn, dan kan je ook overwegen om een half open badkamer te creeeren. Dit kan je realiseren door het plaatsen van scheidingswanden die niet over de hele breedte of hoogte van de kamer lopen. Door de openingen, kan de badkamer meeprofiteren van de natuurlijke lichtinval vanuit de slaapkamer. Klinkt dit als een goed idee? Denk wel goed na over de ventilatie in het gedeelte van de slaapkamer, die door de openingen van de badkamer vochtiger kan worden.
4. Badkamerventilatie
Over ventilatie gesproken, dat is natuurlijk sowieso een belangrijk onderdeel van de badkamer op zolder. De badkamer is een erg vochtige ruimte, en om ervoor te zorgen dat er vochtproblemen ontstaan, is het belangrijk dat de badkamer goed geventileerd wordt. Er zijn verschillende vormen van badkamer ventilatie, zoals plafond- of muurventilatoren en buisventilator (Inline ventilatoren).
Plafond- en muurventilatoren worden op het plafond of aan de muur gemonteerd en voeren de vochtige lucht af via een afvoerkanaal. Dit type ventilatoren kenmerken zich met een korte afstand de ventilator naar het afvoerrooster. Het grote voordeel is dat ze gemakkelijk te installeren zijn in het plafond of aan de wand. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop. Het nadeel is dat ze best luidruchtig zijn.
Inline ventilatoren worden in zijn geheel in een afvoerbuis of tussen twee afvoerbuizen in gemonteerd. Hierdoor is alleen het rooster in de badkamer zichtbaar. En het grote voordeel is dat ze een stuk stiller zijn dan plafond- en muurventilatoren. Nadeel is dat ze lastiger zijn te installeren.
Leestip: Welke ventilatiesystemen bestaan er?
5. Glazen wand
Liever geen open badkamer? Wat ook een mogelijkheid is, is om een glazen wand te nemen in plaats van een dichte wand. Met een glazen wand heb je geen last van extra vocht in de slaapkamer, maar je ontvangt wel lekker veel natuurlijke lichtinval. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je geen privacy hebt, omdat het immers je eigen slaapkamer is. Wil je tóch de mogelijkheid om de badkamer volledig af te sluiten? Dan kan je overwegen om gordijnen aan de binnenkant van de badkamer te monteren.
6. Sterke vloer
Bij het inrichten van een badkamer op zolder, is de sterke vloer enorm belangrijk. In een badkamer heb je namelijk te maken met zware sanitaire voorzieningen, zoals een bad, een wastafel, een toilet, meubels, een douche, noem maar op. En als je een bad hebt, moet je ook nog rekening houden dat je die nog met water vult. De vloer moet het totale gewicht aan kunnen. Zolders in oude woningen zijn over het algemeen niet ontworpen met dit soort gewicht in gedachten, dus enige versteviging is waarschijnlijk nodig.
7. Isolatie
Zolders zijn over het algemeen niet heel goed geïsoleerd, vooral niet in oude woningen. Om ervoor te zorgen dat het lekker warm blijft op zolder, is het aan te raden om de muren en het dak goed te isoleren. Een bijkomend voordeel is dat je ook veel minder last zult hebben van geluid van buiten. Dit is wel zo fijn als je master bedroom zich op zolder bevindt.
8. Maatwerk
Op zolder heb je vaak te maken met schuine wanden en daken. Hoewel dit erg charmant kan zijn, zijn het niet de meest praktische details. Niet alleen is het niet mogelijk om er te lopen, maar je kunt er bijvoorbeeld ook geen hoge kast onder plaatsen. Maatwerk meubels kunnen de perfecte oplossing zijn, waarmee je alle centimeters van de ruimte optimaal kan benutten. Dit kan de wastafel meubel zijn, opbergkasten voor handdoeken en dergelijke of zelfs een op maat gemaakte kledingkast.
9. Waterdruk
De waterdruk speelt een belangrijke rol bij het nemen van een lekkere douche. Een mogelijk probleem van een badkamer op zolder, is dat de waterdruk niet hoog genoeg is. Vooral bij een regendouche kan je hier flink last van hebben. Zorg er daarom voor dat je een ketel neemt met voldoende vermogen. Heb je al een vrij nieuwe ketel? Dan kan je ook een hydrofoor overwegen, die voor extra druk op het water zorgt.
10. Toegankelijkheid
Veel zolders van oude woningen hebben geen vaste trap. Dat is geen probleem is als het om een rommelzolder is waar je eens in de zoveel tijd komt. Maar dat wil je natuurlijk niet als je jouw master bedroom met ensuite slaapkamer op zolder hebt ingericht. Daarom is het absoluut aan te raden om een vaste trap te maken, die de zolder veel toegankelijker maakt.
Bekijk ook:
75x Badkamers voorbeelden
Hoe richt je een zolder in? 3x zolder inspiratie
No Comments