Wil je jouw woonkamer knus en warm maken? Wij hebben acht handige tips voor je op een rijtje gezet, waarmee jij de herfst en winter door kan komen. Lees snel verder!
Het is misschien wel de meest gestelde vraag bij het inrichten van de woonkamer – hoe kan ik het knus en warm maken? Met je nieuwe bank, een mooie tv meubel, en die salontafel die je al zo lang op het oog had, dacht je jouw droomwoonkamer te hebben ingericht. Maar tóch voelt het niet aan dat je klaar bent. Het mist warmte en gezelligheid. Hetgeen wat een interieur warm en knus maakt, zit vaak in de kleine details – de finishing touch. Door bepaalde meubels op een iets andere plek te zetten, en door het toevoegen van enkele kleine accessoires, kan het geheel al heel anders aanvoelen. Om je op weg te helpen om jouw woonkamer knus en warm te maken, hebben we aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.
1. Ronde vormen
Een knusse en warme woonkamer heeft ronde vormen nodig om een uitnodigende uitstraling te krijgen. Harde, scherpe randen en veel rechte lijnen suggereren een gevoel van stijfheid en onbuigzaamheid, waardoor de indruk ontstaat dat je rechtop moet zitten en alles serieus moet nemen. Creëer een meer ontspannen sfeer door je woonkamer een meer onbezorgd gedrag te laten suggereren. In een gezellige woonkamer wil je dat het meubilair je bijna omarmt en je een warme knuffel geeft – zodat je in een bank kunt wegzakken, lekker kunt opkrullen en lekker kunt zitten. Ronde meubels, zoals een ronde salontafel, moedigen je aan om eromheen te zitten. En een loungebank met ronde hoeken en armleuningen zorgen ervoor dat het tastbaarder en gastvrijer aanvoelt. Voeg bijvoorbeeld ook zachte kussens toe aan harde oppervlakken en plaats zachte vloerkleden onder meubels.
2. Textuur toevoegen
Verzacht strakke lijnen, kale muren en open ruimtes door textuur toe te voegen in je woonkamer. Een beetje textuur kan zelfs de meest neutrale interieurs opwarmen. Dit is dus een absolute musthave in elke woonkamer. Vervang synthetische kunstmatige materialen en glanzende oppervlakken voor natuurlijke materialen zoals licht gekleurd hout, rotan, jute, biologisch katoen en linnen. Heb je bijvoorbeeld een strakke bank? Plaats daar dan een aantal wollen kussens en deken op om het geheel te verzachten.
3. Warme kleuren
Als het gaat om de muurkleur, dan is wit veruit de meest populaire keuze. Witte muren zijn veilig en neutraal, en overdag kunnen ze licht en luchtig aanvoelen. Maar in sommige woonkamer, door een bepaalde lichtinval of verlichting, kunnen ze ook een grimmig en koud aanvoelen. Daarom kan het een goed idee zijn om een de muren in de woonkamer een subtiele warme kleurtint te geven om het geheel op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken witte of lichtbeige muur die een ruimte een warmer en knusser gevoel zullen geven omdat het natuurlijker aanvoelt. Je kunt ook wat kleur toevoegen aan je accessoires, de tinten in lagen aanbrengen om interessante dingen te creëren en de hoeveelheid materiaal op een bank of fauteuil te doorbreken. Kies complementaire kleuren die tegenover elkaar staan in het spectrum om een evenwichtige look te creëren, zoals marineblauw en bruin.
4. Gebruik je meubels om momenten van intimiteit te creëren
Ze zeggen weleens dat meubels in een ruimte met elkaar in gesprek zijn. Als je nadenkt over hoe je een ruimte daadwerkelijk zou kunnen gebruiken, kan het natuurlijker aanvoelen als je tegenover of schuin ten opzichte van iemand staat. In een standaardindeling worden alle meubels tegen een muur geplaatst, omdat het lekker ruimtelijk aanvoelt. Voor sommige meubels, zoals de meubel voor de TV, is de muur vaak de beste oplossing, maar er zijn genoeg andere meubels die je op een andere manier kunt positioneren. Door alle meubels tegen de muur te plaatsen, kan het een gevoel geven dat je je in een wachtkamer bevindt. Bundel je meubels samen om een indruk van intimiteit te geven. In een grote woonkamer kan het een heel goed idee zijn om de bank centraal in de woonkamer te plaatsen. En probeer bijvoorbeeld eens de fauteuil schuin tegenover de bank te plaatsen.
5. Gebruik warme, opbeurende geuren
Geur kan heel veel doen in een ruimte. Creëer de juiste sfeer in de woonkamer met kalmerende geuren. Zorg ervoor dat je de ruimte goed ontlucht, door bijvoorbeeld een raam open te zetten. En ’s avonds kan je een gezellige kaars of wierook stokjes aansteken. Gebruik geuren die je herinneren aan een tijd dat je ontspannen was. Haal het buitenleven naar binnen met rokerige, houtachtige geuren of creëer een spa-achtig gevoel met geurige lavendel en frisse, groene tonen. Geur heeft een sterke invloed op onze stemming. Het kan zijn dat de geur van kaarsen je herinneren dat het tijd is om te relaxen.
6. Zorg ervoor dat je je er thuis voelt
Denk na over wat je met thuis verbindt en omring jezelf met de dingen waar je van houdt. Door een diepere betekenis te geven aan een ruimte en goed na te denken over de objecten waarmee we ons omringen, kunnen we een interieur creëren dat op meerdere niveaus gezellig en uitnodigend is en verder gaat dan alleen esthetiek. Sommigen vinden het bijvoorbeeld fijn om de natuur naar binnen te halen, met mooie bloemen en planten. Anderen vinden het fijn om helderen patronen t gebruiken om een ruimte tot leven te brengen.
7. Aangename temperatuur
Warmte kan een sfeer zijn, maar warmte betekent natuurlijk ook een aangename temperatuur. Tijdens de koude dagen in de herfst en winter kan het binnen behoorlijk koud aanvoelen. Een goed geïsoleerd huis is daarom erg belangrijk. Maar naast dubbele beglazing en afgekitte naden en spleten, zijn er ook dingen die je in je interieur kunt toevoegen om een aangename temperatuur te creëren in de woonkamer. Gordijnen bijvoorbeeld houden niet alleen het licht buiten – ze zijn ook een vorm van isolatie. Vooral als de zithoek in je woonkamer bij het raam is ingericht, kunnen dikke gordijnen een groot verschil maken. Een andere musthave voor een warme en knusse woonkamer, is een lekker groot en warm vloerkleed. Een vloerkleed dat lekker comfortabel onder je voeten aanvoelt.
8. Sfeerverlichting
Verlichting is vaak niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van een woonkamer, maar het is wel een mega belangrijk onderdeel. Naast de basisverlichting, bijvoorbeeld hanglampen en spotjes in het plafond, heb je ook sfeerverlichting nodig om het knus en warm te maken. Hang bijvoorbeeld wandlampen op of gebruik vloerlampen en tafellampen, die je in de avond aan kan zetten. Let vooral ook op de kleurtemperatuur van de lichtbronnen. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin, en geeft aan of het licht warm of koud oogt. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht is. En hoe hoger dat getal is, hoe kouder het is.
Bekijk ook:
Een warme winter
Een warme winter
50x Woonkamer ideeën
No Comments