THESTYLEBOX

Badkamer inspiratie

Regendouches: luxe en comfort in de badkamer


We hebben het te danken aan Duits sanitairbedrijf Hansgrohe: regendouches. De regendouche, of stortdouche, is sinds 2007 op de markt en is inmiddels niet meer weg te denken uit luxe spa’s en vijfsterrenhotels. Maar ook bij ons thuis is de regendouche nog altijd aan een flinke opmars bezig. Menig luxepaardje laat bij een badkamerrenovatie dan ook maar al te graag zo’n mooie douche installeren. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van regendouches en geven we je tips en advies over waar je op moet letten.

regendouches plafond

Heerlijk moet dat zijn, om na een lange werkdag of intensieve sportsessie onder deze regendouche te stappen (meer foto’s van de rest van dit huis vind je op Dwell.com).

Voordelen

De voordelen van een regendouche spreken eigenlijk voor zich, maar we zetten ze toch graag nog even voor je op een rijtje.

Brede straal

De grootte van de douchekop van een regendouche, evenals de verdeling van het water, zorgt voor een uitermate comfortabele, brede straal. Dit geeft niet alleen een luxe gevoel — alsof je onder een warme regen staat — maar hierdoor blijft je lichaam ook beter op temperatuur dan onder een normale douche. Een regendouche is dus extra lekker warm in de winter en heerlijk verfrissend in de zomer.

regendouches brede straal

Je wordt omgeven door vallend water als je onder deze douche stapt.

Veel mogelijkheden

Regendouches kun je direct aan de wand bevestigen, maar je kunt ook voor een versie met stang gaan. Deze versie is eventueel verstelbaar en aan de stang kan ook een standaard handdouche bevestigd worden. Maar het allermooiste is misschien nog wel een ingebouwde plafonddouche. Hiermee creëer je ook optisch het effect van regen. Het is bovendien eenvoudig schoon te houden. Regendouches zijn tot slot ook vaak onderdeel van luxe ontwerpen met stralen vanaf de zijkant en achterkant.

ingebouwde plafonddouche

Deze regendouche zit volledig in het plafond verwerkt. Zo hoef je nooit meer stangen, slangen of leidingen schoon te maken.

regendouches douchesamenstelling

Dit is wel heel luxe! Een douchecabine met regendouche, verschillende normale douchekoppen en (massage)stralen vanaf de zijkanten.

Luxe uitstraling

Je kunt er niet omheen: regendouches worden geassocieerd met luxe. Ze deden hun intrede dan ook in spa-faciliteiten en hotels, en dat is niet voor niks. Vaak is het design van een regendouche een lust voor het oog. Ze kunnen bijvoorbeeld eenvoudig in een moderne, vierkante of rechthoekige vorm uitgevoerd worden. Plafonddouches hebben bovendien niet eens een stang aan de muur nodig en kunnen zelfs vrijwel onzichtbaar in het plafond ingebouwd worden.

regendouches vierkant

De vierkante vorm van deze regendouche geeft deze badkamer direct een moderne en stijlvolle uitstraling.

Nadelen

Zoals helaas wel vaker het geval is, komt luxe met een prijs. Letterlijk, in de vorm van het prijskaartje, maar ook op andere gebieden. Als je van plan bent thuis een regendouche te installeren, moet je dus wel met een aantal nadelen rekening houden.

Groot waterverbruik

Het spreekt voor zich, maar een grotere douche verbruikt meer water. Waar een normale douchekop zo’n 11 liter water per minuut nodig heeft, verbruikt een regendouche met een diameter van 18 centimeter al zo’n 25 liter per minuut. Dat is meer dan het dubbele! Er zijn wel ecologische regendouches op de markt, die ongeveer 17 liter per minuut nodig hebben. Maar je ontkomt er niet aan dat je met een regendouche fors meer water verbruikt.

luxe badkamer

Prachtig is-ie, deze inloopdouche met enorme regendouche in het plafond. Dit ontwerp giet echter wel flink wat liters water per minuut over je heen.

Niet verstelbaar

De mooiste regendouches zijn natuurlijk de varianten die met zo min mogelijk poespas aan de muur of het plafond bevestigd zijn. Deze varianten zijn echter niet verstelbaar en dat kan soms best onhandig zijn. Om optimaal comfort te garanderen, is het advies een afstand van zo’n 30 centimeter tussen jou en de regendouche te creëren. Maar door deze afstand is het soms bijvoorbeeld lastig shampoo goed uit je haar te spoelen.

regendouches losse handdouche

Een losse handdouche is daarom geen overbodige luxe. Deze zwarte regendouche komt met een stijlvolle, onopvallende, langwerpige handdouche. Daarmee krijg je gemakkelijk de laatste restjes shampoo uit je haar. Ook is een losse douche handig bij het schoonmaken van de badkamer.

Er zijn eveneens regendouches op de markt die zelf via een glijstang verstelbaar zijn. Dit is met name aan te raden als je kleine kinderen hebt, of als de lichaamslengte van jou en je partner nogal van elkaar verschilt.

Flink prijskaartje

Een regendouche is een stuk duurder dan een normale douchekop. De goedkoopste regendouches vind je al voor rond de 200 euro, maar de prijzen lopen al gauw op naar 500, 600 en 700 euro. En er zijn zelfs regendouches voor duizenden euro’s op de markt! Voor een ingebouwde plafonddouche is bovendien vaak wat breekwerk noodzakelijk, waardoor ook de installatiekosten hoger uitvallen dan bij een normale douche. Tot slot vereist een regendouche door het hoge waterverbruik vaak enkele aanpassingen in de badkamer. Deze aanpassingen brengen logischerwijs ook extra kosten met zich mee.

regendouches ingebouwd

Als je je douche zo mooi ingebouwd wil hebben als deze, moet het plafond misschien wel aangepast worden. Dit kost uiteraard meer tijd en moeite dan het simpelweg vervangen van een douchekop of kraan.

Vereisten voor een regendouche

Als je het doet, doe het dan goed. Een regendouche kan een prachtige, luxe aanwinst voor je badkamer zijn, mits je met enkele vereisten rekening houdt. Zo zorg je ervoor dat je regendouche niet alleen mooi staat, maar ook goed functioneert.

moderne badkamer

Watertoevoer en -afvoer

Zorg ervoor dat je badkamer zo is ingericht dat het voldoende (warm) water kan aanvoeren en afvoeren. Een standaard warmwaterinstallatie produceert ongeveer 10 tot 13 liter warm water per minuut. Voor een regendouche is dit te weinig. Je kunt de capaciteit van de warmwatertoevoer op drie manieren verhogen:

  • door een CV-ketel met meer vermogen te installeren;
  • door een extra elektrisch boiler speciaal voor de regendouche te installeren;
  • door een extra gasdoorstroomgeiser speciaal voor de regendouche te installeren.

Laat je door een professional informeren over welke optie voor jouw badkamer het meest geschikt is. Een vakman kan ook de diameter van de leidingen controleren. Soms zijn bredere of extra leidingen noodzakelijk om de hoeveelheid water te kunnen aan- en afvoeren. Je wil natuurlijk niet dat je badkamervloer blank komt te staan!

regendouches

Hoeveel warm water jouw installatie kan aanvoeren, kun je testen door een minuut lang de kraan op douchetemperatuur open te zetten en het water in een emmer op te vangen. Hoeveel liter na een minuut in de emmer zit, geeft een indicatie van de capaciteit van je warmwaterinstallatie.

Warmtebesparing

De grote hoeveelheid waterverbruik zorgt ook voor een grote hoeveelheid warmteverbruik. De douche zorgt gemiddeld voor z’n 60% van het warmwaterverbruik in huis. Je kunt flink op dit verbruik besparen door systemem te installeren die de warmte zo nuttig mogelijk gebruiken. Voorbeelden van dit soort systemen zijn:

  • Een douchepijpwarmtewisselaar. Dit systeem bestaat uit een brede buis met daarin een dunnere buis. Het afvoerwater, dat nog warm is, stroomt door de binnenste buis naar beneden, terwijl het aanvoerwater door de buitenste buis naar boven wordt gepompt. Hierdoor kan het aanvoerwater de warmte van het afvoerwater ‘hergebruiken’.
  • Een douchebakwarmtewisselaar. Dit systeem werkt volgens een vergelijkbaar principe. Het afvoerwater stroomt over een koperen schotel die de warmte afgeeft aan de buis waar het aanvoerwater doorheen stroomt.

architecture photography צילום אדריכלות

Een dubbele regendouche vraagt helemaal veel warm water op hetzelfde moment. Wil jij tegelijkertijd met je partner kunnen douchen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheiden in jullie badkamer.

Waterontharder

Het grotere waterverbruik zorgt ook voor meer kalkaanslag. Je kunt voorkomen dat de douchekop snel verstopt door vlak na de watermeter een waterontharder te installeren. Hierdoor bevat het water dat door de douchekop stroomt minder kalk, waardoor je minder last hebt van aanslag. Dit is bovendien beter voor je huid!

kalkaanslag voorkomen

Zwart staat prachtig modern in een witte badkamer, maar je ziet er wel alles op, ook kalk. Zorg dus voor een efficiënte waterontharder, zodat je mooie zwarte douche geen bron van ergernis wordt.

Ruimte

Een regendouche is groot en komt dus ook het best tot zijn recht in een ruime badkamer met een niet al te laag plafond. Met een inloopdouche creëer je die ruimte. Zorg er wel voor dat de inloopdouche voldoende afscherming heeft, zodat het water snel in het afvoersysteem terechtkomt en niet op je badkamervloer.

regendouches inloopdouche

Alhoewel je in elke ruimte een regendouche kunt intstalleren, komt-ie het mooist tot zijn recht in een ruime inloopdouche met hoog plafond als deze.

Unieke regendouches

Heb je alle ‘voors’ en ‘tegens’ overwogen en ben je helemaal overtuigd van de regendouche? Dan geven we je graag nog wat extra inspiratie mee in de vorm van deze unieke regendouches.

Curved regendouche

Maak optimaal gebruik van het water met een ‘curved’ regendouche. De vorm van de douchekop zorgt ervoor dat alle stralen zoveel mogelijk op jou terechtkomen. Dit ontwerp voorkomt bovendien een hoop gespetter. Handig als je graag een open badkamerontwerp met doucheruimte zonder wand of deur wil.

regendouches curved

Regendouche boven het bad

Kan je niet kiezen tussen douchen of een bad nemen? Met deze optie kan het allebei tegelijkertijd. Als je je ogen dichtdoet, waan je je al snel ergens in de wilde natuur, in een bergmeertje met waterval.

unieke badkamers

Regendouche inclusief verlichting

Ingebouwde planddouches kun je vaak direct van verlichting voorzien. Dit past perfect in minimalistische badkamers, omdat je hierdoor geen extra spotjes meer nodig hebt. Wil je van elke douchesessie een waar feestje maken? Kies dan voor een regendouche met gekleurde verlichting. Zo creëer je gemakkelijk de sfeer die jij wil!

regendouches gekleurd licht

Met een regendouche creëer je extra luxe en comfort in je badkamer. Perfect voor dat uurtje quality time met jezelf, voor de broodnodige ontspanning in het weekend, of simpelweg voor een goed begin van de dag!

Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor jou!

1 Comment

  • Reply
    Mooie moderne badkamer met een natuurlijke uitstraling - THESTYLEBOX
    7 december 2020 at 12:50

    […] accenten, passend bij het zwarte plafond en het zwarte kozijn. Denk bijvoorbeeld aan de zwarte regendouche set, de zwarte inbouwkraan bij het bad, de zwarte wandlamp, en de zwarte radiator aan de muur. Het […]

  • Leave a Reply