Laminaat leggen is een vrij eenvoudige klus. Maar tóch besluiten veel mensen deze klus uit te besteden. Soms vanwege gemak, soms vanwege tijdgebrek, maar soms ook omdat ze het niet aandurven. En dat vinden we natuurlijk heel erg zonde. Je kunt heel veel geld besparen door de laminaat vloer zelf te leggen. Daarom hebben we een handleiding gemaakt, met handige tips en een stappenplan voor het leggen van een laminaat vloer. Just do it!
Bekijk wat je nodig hebt, lees de handige tips en volg de onderstaande stappen. Bekijk ook de video met het Karwei laminaat en benodigde gereedschap.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig?
Maak het jezelf makkelijk door het juiste gereedschap in huis te halen:
- Decoupeerzaag: voor het zagen van lastige hoeken;
- Hamer: voor het aantikken van het laminaat;
- Laminaatsnijder: voor het inkorten van het laminaat;
- Afstandhouders: voor het bewaren van de juiste afstand tussen het laminaat en de muur;
- Profielmal: voor het uittekenen van lastige hoeken, zoals deurposten;
- Potlood: voor het uittekenen van de lijnen, waar gesneden of gezaagd moet worden;
- Werkbank: voor het zagen van het laminaat;
- Winkelhaak: voor het uittekenen van de lijnen, waar gesneden of gezaagd moet worden;
- Hielijzer: voor het aantrekken van de laatste baan;
- Zwaaihaak: voor het uittekenen van schuine hoeken.
Tip 1. Laminaat kopen
Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van laminaat. Wil je laminaat met of zonder v-groef? Wat voor dikte en kwaliteit heb je nodig in welke ruimte? Voor wat voor kleur en dessin ga je? Noem maar op. Klik hier om er meer over te lezen.
Tip 2. Voorbereiding
Voor een juiste installatie moet de basisvloer vlak, schoon en gereed zijn om de laminaatvloer te accepteren. Laminaatvloeren kunnen meestal met over een oude vloer gelegd worden, zoals tegels of vinyl, op voorwaarde dat het oppervlak vlak en glad is. Wel is het aan te raden om eerst een goede ondervloer te leggen. Als de basisvloer beschadigd of oneffen is, repareer dit dan eerst, alvorens je de ondervloer legt.
Tip 3. Acclimatiseren
Laminaat is een natuurproduct en kan dus werken, vooral bij grote temperatuurverschillen. Daarom is het heel verstandig om het laminaat eerst 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar het laminaat gelegd wordt. Plaats de pakken laminaat in het midden van de kamer. Op die manier kan het wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte.
Tip 4. Snij tips
Maak je geen zorgen over de techniek voor het knippen of snijden van laminaatplanken. De planken zijn erg dun, met een kern van vezelplaat waar je heel gemakkelijk doorsnijdt. De snijranden worden verborgen wanneer de plinten worden geïnstalleerd, dus perfecte sneden zijn niet essentieel. Het beste is om een laminaatsnijder te gebruiken voor rechte lijnen. Voor lastige hoeken is een decoupeerzaag heel handig.
Tip 5. Ondervloer
Een goede ondervloer zorgt voor isolatie en werkt geluiddempend. Daarom is een ondervloer altijd een goed idee. Er zijn verschillende soorten ondervloeren verkrijgbaar, die geschikt zijn voor verschillende situaties en basisvloeren:
- Houten basisvloer: Kies voor ondervloer platen;
- Betonnen basisvloer: kies voor een vochtwerende ondervloer, zoals Aluline of Goldline ondervloeren;
- Onderburen: Heb je onderburen? Dan is het verplicht om een TNO gecertificeerde ondervloer te nemen.
Tip 6. Bepaal de legrichting
Voor een mooi ruimtelijke effect, is het beste om het laminaat met de lichtinval mee te leggen. Je kunt een smalle ruimte breder laten lijken door de planken in de breedte te leggen. Is de kamer breed genoeg, maar je wilt het juist langer laten lijken? Leg het laminaat dan in de lengte.
Stap 1. De eerste twee banen
De eerste twee banen zijn het belangrijkst. Begin altijd in de hoek met een volledig plank. Gebruik afstandhouders om het laminaat op de juiste afstand te leggen van de muur, om te voorkomen dat het laminaat gaat opbollen bij het uitzetten. In de meegeleverde handleiding kan je vinden of de mes of groefkant naar de muur moet liggen. Aan het einde van de baan is de kans groot dat je de plank moet inkorten. Gebruik het overige gedeelte voor het begin van de tweede baan. Dit gedeelte moet minstens 30 cm zijn. Is dit korter, gebruik dan een nieuwe plank en zaag deze af op 30 cm. Op die manier krijg je niet alleen een mooie natuurlijke uitstraling, maar daarmee wordt de vloer ook lekker stevig. Als je te maken hebt met obstakels, zoals leidingen, dan kan je een decoupeerzaag gebruiken om die inkepingen eruit te zagen. Op dezelfde manier kan de rest van de vloer gelegd worden.
Stap 2. De laatste baan
De laatste baan is het meest uitdagend. Je moet de planken namelijk vrijwel altijd in de breedte zagen, zodat het mooi past. Leg de te zagen plank precies boven de eerste plank van de één na laatste baan, plaats daar een tweede plank erbovenop en schuif deze tegen de muur. Teken de lijn op de plank op de eerste plank, met de bovenste plank als meetlat. Het stuk wat uitsteekt tussen deze twee planken is het deel dat je als laatste baan gaat leggen. Gebruik een hielijzer om de laatste baan strak tegen de rest van de vloer te trekken.
Stap 3. Plinten
Het plaatsen van plinten is de finishing touch van de laminaat vloer. Daarmee worden de randen en de hoeken netjes verborgen, waardoor de vloer super strak oogt. Er zijn plakplinten en muurplinten. Plakplinten kunnen eenvoudig op het laminaat geplakt worden en muurplinten worden rechtopstaand tegen de muur gelijmd. Muurplinten zijn chiquer, maar ook een stuk duurder plakplinten. Vaak word er rondom deurposten plakplinten gebruikt.
1 Comment
Studentenkamer inrichten? 13x Tips! | Inrichting-huis.com
1 november 2019 at 03:01[…] vloer te nemen. Kies bijvoorbeeld voor goedkope laminaat en bespaar kosten door het zelf te leggen. Deze handleiding laat heel eenvoudig stap voor stap zien hoe je aan de slag kunt […]