Een schutting biedt privacy en bescherming tegen de wind. En misschien verbergt jouw schutting ook wel een lelijk uitzicht. Maar naast functioneel, mag een schutting ook wel gewoon mooi zijn! Hij vormt immers een groot onderdeel van je tuinontwerp. Wat voor schutting past bij jouw tuin? En hoe kan je een bestaande schutting opleuken? Dit artikel geeft je ongetwijfeld de nodige schutting ideeën.
Gekleurde schutting
#1 De eenvoudigste manier om je tuin een oppepper te geven zonder een nieuwe schutting aan te schaffen is door je schutting van een likje verf te voorzien. Wil je het liefst dat je schutting zo min mogelijk opvalt? Ga dan voor een natuurlijke tint zoals donkergroen of bruin. In deze tuin vormt de donkergroene schutting een onopvallende, natuurlijk ogende achtergrond. De opengewerkte bovenkant draagt hier ook aan bij: een bladerdak of groene haag laat natuurlijk ook altijd een beetje licht door. Meer foto’s van deze klassiek ingerichte tuin vind je op Roomfortuesday.com.
#2 Naast natuurlijke tinten zijn meer gewaagde kleuren ook het overwegen waard. Deze zwarte schutting bewijst dat. Misschien ben je bang dat zwart te hard of te donker oogt en je tuin kleiner doet lijken — en dat is misschien ook wel zo. Maar het voordeel is wel dat het groen in je tuin tegen een zwarte achtergrond nóg groener lijkt. Meer prachtige voorbeelden van dit effect vind je in het artikel over zwarte schuttingen.
#3 Ga jij toch liever voor iets lichts? Deze witte schuttingen geven een ruimtelijk gevoel en laten binnen en buiten mooi in elkaar overlopen. In beide voorbeelden is het tuinmeubilair ook in het wit uitgevoerd. Het rustige kleurenpalet van de decoraties, bestaande uit beige en grijs, zorgt voor eenvoud en harmonie.
Alle foto’s van bovenstaande tuin zijn te vinden op Roomfortuesday.com. Op deze blog is eveneens een artikel te vinden over hoe de schutting is neergezet.
#4 De natuurlijke kleur van een houten schutting is soms echter wel te mooi om zomaar overheen te verven. Kan je maar niet beslissen of je het aandurft of niet? Verf dan een gedeelte van de schutting in een mooie kleur en laat de andere helft zijn natuurlijke zelf! Hier is dat op een slimme manier gedaan door alleen de schutting langs de zwarte pergola zwart te verven. Daardoor wordt het gezellige zithoekje onder de pergola optisch van de rest van de tuin gescheiden.
#5 Ben jij niet vies van een beetje kleur en heb je de zomer in je bol? Ga voor een pastelkleurige schutting zoals deze. Het mintgroen geeft het terras een heerlijk frisse uitstraling en doet het goed in combinatie met het groen van de bananenplant. Zo geef je je tuin een uniek detail, zonder dat het overheerst.
#6 En wie zegt eigenlijk dat je het bij één kleur moet houden? Het decoratieve patroon in deze schutting is extra benadrukt door met wit en groen te werken. De witte omlijstingen geven een verfrissend accent aan de voor de rest groene schutting. De twee tinten komen bovendien mooi terug in het meubilair, het buitenkleed en de decoraties. Een ontwerp dat aan alle kanten op elkaar afgestemd is!
Schuttingdecoratie
#7 Wie simpelweg niet zo’n fan is van de schutting – in welke kleur dan ook – verbergt hem eenvoudig achter een verticale tuin. Hier is een gaaspaneel aan de schutting bevestigd, waar eenvoudig planten in pot aan gehangen kunnen worden. Een simpele manier om je schutting op te leuken, zonder drastisch in te hoeven grijpen. Kleine tuintjes of balkons krijgen op deze manier bovendien ook voldoende ruimte voor groen.
#8 Wil je het wat professioneler aanpakken, dan kan je ook gaaspanelen in plaats van een schutting gebruiken. Deze gaaspanelen zijn hoog genoeg om zelfstandig als schutting te dienen en staan bovendien op palen. Je moet ze wel goed volhangen met planten voor voldoende privacy. Klimplanten kunnen panelen als deze volledig begroeien, maar daar moet je eerst wel even geduld voor hebben. Die eerste zomer kan je dus nog even niet topless in de tuin.
#9 Hou je wel van de houten structuur van je gloednieuwe schutting? Zet ‘m dan extra in de spotlights, letterlijk. In deze moderne tuin zijn spotjes op de schutting bevestigd die de warme uitstraling van het hout benadrukken. Mooi voor knusse, lange zomeravonden in de tuin.
#10 Eenzelfde uitstraling creëer je ook eenvoudig en budgetvriendelijk met een lichtsnoer. Hier zijn spijkers in de staande planken geslagen, waar een lichtsnoer overheen gedrapeerd is. Simpel, maar heel effectief. Dit is bovendien een handige oplossing als je weinig aansluitingspunten voor elektriciteit in je tuin hebt. Je kunt het lichtsnoer dichtbij huis vaak wel inpluggen en zo niet, dan zijn er ook snoeren die op batterijen werken. Nog veel meer inspiratie vind je in het artikel over lichtsnoeren in de tuin.
#11 Dat de schutting zich uitstekend leent voor decoratie in de vorm van plantenbakken en verlichting ligt misschien voor de hand. Maar wellicht kan jij nog wel een paar andere dingen bedenken die je mooi vindt staan in je tuin. Denk hierbij aan een buitenschilderij of een spiegel. In deze tuin zijn witte afgietsels van hertenkoppen aan de zwarte schutting gehangen. Koppen van wilde dieren zijn in interieurs ook aan een opmars bezig, maar buiten zijn ze misschien nog wel meer op hun plaats. Het wit en zwart vormt hier bovendien een stoer contrast.
#12 Wat er met deze schutting gedaan is, valt niet meer onder de categorie ‘een likje verf’ thuis te brengen. Deze schutting is van een ware muurschildering voorzien! Of moeten we ‘schuttingschildering’ zeggen? Dit vrolijke kunstwerk brengt veel kleur in de tuin, ook in de winter. Zo hoef je je niet druk te maken over welke planten of bomen ook alweer wanneer in bloei staan.
#13 Een schutting kan ook op een hele andere manier gebruikt worden om een tuin gezelligheid te geven: namelijk door afscheidingen en hoekjes te creëren. Hier is midden in de tuin een schutting geplaatst om een soort aparte buitenbadkamer te realiseren. Vooral in grote tuinen is dit een handig trucje om de ruimte te verdelen en verschillende functies te geven. Zo maak je volop gebruik van alle beschikbare ruimte.
#14 In deze tuin is iets vergelijkbaars gedaan. Een apart zitje in een hoek van de tuin is omheind met een ronde schutting van wilgenteen. Deze schutting zorgt voor een intieme sfeer en extra privacy. Een echte love seat!
Materialen schuttingen
#15 Wilgenteen kan dus niet alleen tot rotan manden en stoelen, maar ook tot schuttingen gevlochten worden. Dat blijkt uit het voorgaande voorbeeld. Maar simpelweg verticaal bij elkaar gebonden vormt het ook een efficiënte scheidingswand. In deze tuin zijn panelen van wilgenteen voor extra stevigheid tussen houten palen geplaatst. Dit heeft een stuk natuurlijkere uitstraling dan de volledig glad afgewerkte planken waar de meeste schuttingen uit bestaan.
#16 Een vergelijkbaar, maar iets meer solide effect verkrijg je met een palissade. Hier zijn verschillende palen van gelijke lengte en dikte aan elkaar gemaakt. Dit heet een palissadeband. De band is tussen stevigere steunpalen gemonteerd. Het natuurlijke effect van deze palissadeschutting wordt versterkt door de strohoeden ter decoratie. Dit draagt bij aan de bohemian uitstraling van deze tuin.
#17 Voor een echte palissade, zonder steunbanden, zijn dikkere palen of boomstammen nodig. In dit unieke tuinontwerp zijn boomstammen zonder schors in hun natuurlijke staat gebruikt. Ze hebben ongeveer dezelfde dikte, maar zijn bewust verschillend in lengte. Dit geeft een speels effect dat mooi in contrast staat met de strakke afwerking van het meubilair en de terrastegels in deze tuin. Alle foto’s vind je op Mbi.nl.
#18 Hij oogt als een palissade, maar is gemaakt van plantenstengels, deze schutting van bamboe! Bamboe is een stuk milieuvriendelijker en goedkoper dan tropisch hardhout, maar net zo sterk. Het geeft je tuin bovendien een tropische sfeer. Bouw je een nieuwe schutting? Dan heb je bamboepanelen of -schermen nodig, die je tussen houten palissadepalen plaatst. Een bestaande schutting kun je eenvoudig van een nieuwe look voorzien door er bamboematten tegenaan te plaatsen.
#19 Je geeft je tuin een stoere en industriële uitstraling met een stenen muur. Die kan je natuurlijk laten metselen, maar je kunt ook voor schanskorven gaan. Hier is de houten schutting onderbroken door smalle gleuven van gaas die gevuld zijn met rotsen en stenen. Super sterk, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.
#20 Die industriële uitstraling verkrijg je ook heel eenvoudig en goedkoop door golfplaten te gebruiken. Bij mooie materialen denk je waarschijnlijk niet als eerste aan golfplaat, maar deze tuin bewijst dat een schutting van golfplaten heel sfeervol kan zijn. De donkere kleur staat mooi bij de warme kleur van het hout. En in combinatie met een tropische plant, gezellige verlichting en een vuurtje staat de schutting hier juist heel chic.
#21 Net als met bamboe en golfplaten mogelijk is, kun je een bestaande schutting relatief eenvoudig met cortenstaal platen bekleden. Een geheel nieuwe schutting in dit materiaal behoort ook tot de mogelijkheden. Cortenstaal is een metaallegering die wordt gekenmerkt door de oxidatielaag aan de buitenkant. Dit geeft het materiaal zijn (hoe kan het ook anders?) roestkleurige uitstraling. Cortenstaal is door de oxidatie niet zo duurzaam als andere staalsoorten, maar staat door de warme kleur wel prachtig in een mediterrane tuin.
Schutting en tuinmeubilair integreren
#22 Als je de kans hebt je tuin voor een groot deel te renoveren of opnieuw in te richten, kies dan voor een ontwerp waarbij de schutting met de rest van de tuin integreert. Hier zijn voor het voorste terras en het looppad dezelfde planken gebruikt als voor de schutting, waardoor een aantal belangrijke onderdelen van dit tuinontwerp naadloos in elkaar overloopt. Dit effect wordt nog eens versterkt door de geïntegreerde plantenbakken aan de linkerkant. Deze vormen een vast onderdeel van de schutting.
#23 Hier is het tuinhuisje of -schuurtje heel slim en onopvallend onderdeel van de schutting gemaakt door overal hetzelfde materiaal te gebruiken. Vanuit het huis lijkt de tuin simpelweg een hoekje te hebben. De ingang van het schuurtje gaat bovendien schuil achter één van de tuinbanken. Van bovenaf wordt echter zichtbaar dat in dat hoekje heel discreet een hoop opbergruimte weggewerkt is.
#24 Een smalle tuin leent zicht uitstekend voor met de schutting geïntegreerde tuinbanken. In deze voorbeelden zijn zitplekken uit hetzelfde hout als de schutting vervaardigd. De schutting dient hierbij als rugleuning. Een paar mooie, grote kussens erop en klaar! Dit scheelt bovendien ruimte, die je dan weer aan iets groens kunt besteden.
#25 Dit detail wordt binnenshuis al regelmatig in de muren aangebracht, maar kan de schutting buiten ook op een originele manier van groen en decoratie voorzien: nisjes! De houten planken van deze schutting zijn tegen een donkergekleurde wand geplaatst, maar door de houten planken op sommige plekken uit te sparen, zijn nisjes ontstaan. Hier is handig gebruik van gemaakt door er planten en decoraties neer te zetten.
#26 Woon je in een lekker warm oord, of maak je graag optimaal gebruik van die ene hittegolf die Nederland ’s zomers meestal wel een keer teistert? Gebruik je schutting om er een buitendouche aan op te hangen. Hier is de houten schutting onderbroken door een tegelwand, waar de leidingen achter schuilgaan. Heerlijk verfrissend als het kwik stijgt en handig als je ook een zwembad in de tuin hebt. Meer manieren waarop je zoiets in je tuin kunt realiseren, vind je in het artikel over buitendouches.
Schuttingen met hoogteverschillen
#27 Veel mensen willen op hun terras een beetje privacy, maar vinden het ook wel gezellig om af en toe een praatje met de buren te maken. Ga in dat geval voor een schuin aflopende schutting, zoals hier. Staat mooi strak, maar voorkomt een claustrofobisch gevoel. Het einde van de tuin oogt hierdoor bovendien open, ruimtelijk en groen.
#28 Ook in de voortuin kan je de balans tussen privacy en gezellig buurten op deze manier bewaren. Hier is gekozen voor een lage schutting die bij de deur hoog oploopt. Een kleine ruimte als de voortuin heeft hier flink profijt van. Zo heb je vanaf het keukenraam ook nog een beetje uitzicht op de straat.
#29 Een ander type kleine ruimte waar een schuin aflopende schutting het goed doet, is het balkon! Bij een balkon denk je misschien niet als eerst aan een houten schutting, maar dit balkon bewijst dat de combinatie zo gek nog niet is. Door de houten planken op de ondergrond door te trekken en veel planten neer te zetten, heeft dit balkon de uitstraling van een klein tuintje. De schutting is bovendien laag genoeg om het uitzicht niet te blokkeren.
#30 Deze opvallend vormgegeven tuin heeft verschillende verdiepingen gekregen. Maar als de schutting in het laagstgelegen gedeelte net zo hoog zou zijn als in het hoogstgelegen gedeelte, dan zou het wel een heel donker hok worden. Een schutting blokkeert immers onbedoeld ook een hoop licht. Hier is daarom gekozen voor een schutting met ‘verdiepingen’, net als de tuin zelf.
#31 Verschillen in de hoogte van de schutting kan ook puur decoratief zijn. Deze schutting heeft een geschubd patroon aan de bovenkant. Dit staat prachtig bij het bijbehorende klassieke, maar romantische landhuis in Franse stijl. Meer foto’s van het tuinontwerp vind je op Styleathome.com.
#32 Hou je niet van de standaard houten schutting? Dit is een stoer alternatief! De verticaal geplaatste planken hebben verschillende afmetingen, zowel in de hoogte als de breedte. Het resultaat is een speelse, natuurlijk ogende, robuuste schutting. Deze stijl past perfect bij het donkere bos met reusachtige bomen achter de tuin.
Moderne schuttingen
#33 De ‘standaard houten schudding’ hoeft echter helemaal niet standaard, traditioneel of ouderwets te zijn. Hier is voor een hele moderne, strakke schutting gekozen, die uit zeer smalle plankjes bestaat. In combinatie met het strakke meubilair en de minimalistische verlichting, past deze schutting prachtig in een moderne tuin als deze. En bonuspunten voor de gewaagde lamp die uit de plantenbak lijkt te groeien.
#34 Binnen op de vloer is dit patroon ook al zo geliefd, maar je kunt het natuurlijk net zo goed in een schutting verwerken: de visgraat of Hongaarse punt. Om het knusse terras in deze patio op een trendy wijze van privacy te voorzien is hier een schutting in het hongaarsepuntpatroon gemaakt. De instructies voor je eigen doe-het-zelfmiddag vind je op Diypassion.com. Het resultaat is een moderne variant van de klassieke houten schutting!
#35 Tot slot een wel heel moderne schutting voor als je er de ruimte voor hebt: een golvende schutting. Om dit golvende effect te bereiken, zijn de planken onder een hoek van negentig graden geplaatst. Zo wordt het effect van lamellen gecreëerd. Op de foto is het niet zichtbaar, maar dit resulteert ongetwijfeld in een interessante lichtinval, die bij elk stap verandert. Een echte eye catcher, deze schutting!
Een schutting bepaalt voor een groot deel de uitstraling van je tuin. Zonde dus, om daar niks mee te doen! Kies er één die bij jouw smaak past, of ga aan de slag met kwast en verf, (groen)decoraties of verlichting. Zo geniet jij deze zomer volop van je tuin!
Bekijk ook:
20x Tuin ideeën
Kindvriendelijke tuin inrichten? 13x Tips!
10x Tuinhuis ideeën
Voortuin ideeën
No Comments